Vier elk succes ondernemer, ook de kleintjes!

Zomer. Mooie tijd om terug te kijken, vooruit te kijken en stil te staan. Wat heb je afgelopen jaar allemaal geleerd, bereikt? Je ingeschreven bij de KvK? Eigen FB groep gestart? Nieuwe cursus gestart? Op Instagram gegaan? Wat je ook gedaan hebt, vergeet je het niet te vieren?

Want voordat je het weet laat je je meezuigen in de social media gekte: In plaats van dat je trots bent dat je je 100ste like hebt gekregen, kun je alleen nog maar zien wat anderen – meer – hebben bereikt.

Social media gekte

Dag trots gevoel. Want ja wat stelt het nou allemaal voor als je kijkt naar de leiders in jouw vakgebied? Stop! Het stelt heel veel voor! Vergeet niet: ook die guru die nu 30.000 likes heeft, heeft dat niet van de een op de andere dag bereikt. Die is daar ook naar toe gegroeid. Met vallen en opstaan. En niet in een jaar, maar in 5 of 10 jaar of misschien wel meer.

Dus geniet van elke stap die je maakt: Elke volger die je erbij krijgt. Je eerste video die je deelt (ja die guru heeft ‘m de allereerste keer ook 10x moeten overnemen), die eerste workshop die je hebt georganiseerd, zelfs je allereerste visitekaartjes!

Juist als je net begonnen bent, is elk succes toch een feest?! Elke stap – out of your comfortzone – weer een overwinning? En gaat er iets mis: dan heb je dus geleerd hoe het in ieder geval niet moet. Linksom of rechtsom: je groeit.

Al jaren bezig

Want holy moly wat leer je veel als je net begonnen bent. Over jezelf, over de business, qua vakkennis, en niet te vergeten mensenkennis. Geniet van je groei en vergelijk jezelf niet met iemand die al 10 stappen verder is! Die ene vrouw die hetzelfde doet maar al 5000 likes heeft is waarschijnlijk al heel wat jaren bezig, en jij pas 1 jaar. En die vrouw die wordt gevraagd voor een interview over haar nieuwe cursus, die jij ook geeft: die heeft dat ook niet zomaar in de schoot geworpen gekregen als ze al tien jaar aan de weg timmert, terwijl jij je pas vorige maand hebt ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Dus: Niet vergelijken. Wees trots op elke stap die je neemt! Vier elk succes. Hoe klein ook.