Hoe maak je een vlog

Als je al die vloggers ziet, dan lijkt het ze zo makkelijk af te gaan. Hoe doen ze dat? Vast iets voor jonge cameragenieke mensen. Dat lukt jou nooooit. Of wel? Vorige week wees iemand me erop dat mijn videootjes er altijd zo spontaan, enthousiast en professioneel uitzagen. Lukt haar nooit zei ze. Toen ik haar vertelde dat die leuke spontane video van de dag ervoor de 3e! take was die ze zag, was ze oprecht verbaasd. En gloorde er een sprankje hoop :). Video’s maken is echt niet moeilijk. Maar wel een kwestie van oefenen. En de juiste regels toepassen. Dus in deze blog ‘Hoe maak je een vlog’.

Take 101…

Al die ‘perfecte’ videootjes die je ziet, zelfs op het strand of in iemands achtertuin, zijn 9 van de 10 keer niet in 1 keer geschoten! Die eerste 4 pogingen (of in mijn geval 8 die allereerste keer) zijn gewoon gedeletet. Barslechte Facebook Lives zal je ook niet tegenkomen, want die worden gewoon gedeletet! Heel simpel door na plaatsing het bericht alsnog te verwijderen of nadat je Facebook Live is beëindigd, gewoon te annuleren. Blijken al die vloggers gewoon mensen ;).

Script

Wat al die goede vloggers ook gemeen hebben, is dat ze altijd een script gebruiken. Ongeacht het onderwerp, de opbouw van hun tekst zal altijd hetzelfde zijn: intro – uitleg – conclusie. Schrijf je tekst even uit. En oefen het vervolgens een paar keer HARDOP.

Oefenen

Waarom? Nou als je professioneel wilt overkomen, dan is voortdurend op een blaadje kijken niet zo handig. En wees niet bang dat je wellicht wat vergeet. Je publiek weet immers niet wat je zou gaan vertellen! Ander voordeel van hardop oefenen: je komt er gelijk achter als het ergens in je opbouw niet helemaal lekker loopt.

Mooi plaatje

Klaar voor de actie? Zorg dat je achtergrond niet afleidend is. Ruim de rommel op je bureau op, haal al die prulletjes uit die boekenkast achter je. Zorg dat je geen cappuccino snor hebt ;). Het is wel de bedoeling dat ze naar je luisteren en niet zich de hele tijd gebiologeerd afvragen of daar nou een bh op die stoel achter je ligt…

And action…

Genoeg geoefend? Zet je camera aan en gaan. 1, 2 of 5 keer. Maakt niet uit als je het van tevoren opneemt, maar probeer niet te perfectionistisch te zijn. We willen jou zien, geen robot. Het allerbelangrijkste bij video: wees jezelf!

Happy communicating!

Nadine