Help! Hoe schrijf ik een blog?

Help! Hoe schrijf ik een blog? - FreeImages.com/Mira Pavlakovic

Google ‘writing tips’ en je bent voorlopig van de straat met 237 miljoen resultaten. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Bij jezelf.

Klinkt simpel en dat is het ook. Jouw blog, jouw passie, jouw woorden. Natuurlijk kun je schrijftips opzoeken. Maar houd het bij 3 bronnen. En kies er daarvan 1 die jou het meest aanspreekt. Die ligt waarschijnlijk het dichtst bij hoe jij bent. Stay true to yourself. Dat schrijft een stuk makkelijker.

Doel

Voordat je begint, vraag jezelf af wat het doel van je blog is. Wil je iets verkopen of is het meer een column waarin je je persoonlijke mening over iets geeft? Het doel is bepalend voor de opzet en het verloop van je blog. Een verhaal heeft een andere opbouw dan een blog met informatie over een product of dienst.

Focus

Houd het bij 1 onderwerp. Anders zijn mensen op het eind van je blog je eerste boodschap al vergeten. Maar je hebt zoveel te vertellen? Prima! Dan heb je voorlopig genoeg te bloggen dus.

Publiek

Houd met het schrijven rekening met je publiek. Wie is je doelgroep? Pas daar je taalgebruik op aan. Natuurlijk moet je bij jezelf blijven, maar heel informeel doen terwijl je een zakelijke markt wilt bereiken, is in eerste instantie misschien niet zo’n goed idee.

Taalfouten

Controleer op spelling! Taalfouten kunnen echt niet. Helemaal als je een product verkoopt of dienst aanbiedt. Het oogt namelijk slordig en niet al te slim. Dat klinkt misschien niet aardig, maar zo zit de zakelijke markt gewoon in elkaar. Als jij jezelf al niet serieus genoeg neemt en de moeite niet doet om je tekst op taalfouten te controleren, hoe moet een klant je dan serieus nemen?

Hulp

Niet iedereen is een wandelende Dikke van Dale, maar dat hoeft tegenwoordig ook niet. Er zit autocorrect op je computer! Gebruik die. En/of vraag de talenknobbel uit je vriendenkring of familie of ze je stukje even willen doorlezen. Zolang dat geen boekwerk is, vindt meestal niemand dat een probleem.

Zie je er echt huizenhoog tegenop? Maar heb je het idee dat je zakelijk wel moet bloggen? Huur een schrijver in. Blogs zijn meestal niet zo duur. Of volg een training. Maar bovenal: relax. Wees jezelf. Dan komen de woorden meestal ook vanzelf.

Foto bronvermelding/ Photo source: FreeImages.com/Mira Pavlakovic